Аортата е най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло, излизащ непосредствено от сърцето и провеждащ кръвта към главата и вътрешните органи. Кръвта в аортата оказва голямо налягане върху стената на съда, което определя необходимостта от еластичност и здравина. При някои генетични изменения здравината на съдовата стена може да намалее, което води до трайни увреждания на съда, а понякога до внезапна смърт.

АОРТНА АНЕВРИЗМА

Силата и еластичността на аортната стена зависят от гени, които определят производството на „слепващи“ белтъци в съединителната тъкан, намираща се между различните пластове на стената. Съединителната тъкан осигурява целостта на органите. Ако тъканта се разхлаби, аортата започва да се разширява под действие на кръвното налягане и се нарушава кръвопотока към органите. Това изменение се нарича аортна аневризма. Аневризмите често са болезнени и ако засягат оросяването на някои от органите, може да се увреди функцията на засегнатите органи. За съжаление аневризмите понякога остават безсимптомни и превантивната интервенция е невъзможна.

АОРТНА ДИСЕКАЦИЯ

При разхлабване на аортата високото кръвно налягане може да доведе до разкъсвания – аортна дисекация. Дисекацията се предхожда от аневризми, но тя винаги води до силни болки в зоната на разкъсване и изключително бърз фатален изход. Разкъсването може да се получи по цялата ѝ дължина, затова болките в различните клинични случаи се наблюдават в различни локации. Ако дисекацията засегне част, отиваща към мозъка, състоянието се придружава от загуба на съзнание, загуба на равновесие, неориентираност. При засягане на вътрешните органи дисекацията често има подобна симптоматика на белодробна емболия, стомашни и чревни спазми или бъбречни кризи. Трябва да се отбележи, че болките при аортна дисекация са значително по-силни, но болковият праг е индивидуална характеристика и не е точен диагностичен метод. Диагностиката се извършва чрез Доплерова сонография.

ПРЕВЕНЦИЯ И ДИАГНОСТИКА НА АОРТНА АНЕВРИЗМА И АОРТНА ДИСЕКАЦИЯ

Превенцията при диагностицирано състояние на аортна аневризма или спешна интервенция при аортна дисекация включва вкарването на специална тръба в самата аорта или премахване на засегнатата част и замяната ѝ със синтетичната протезна тръба. Принципът е „тръба в тръба“, като се предотвратява действието на кръвното налягане върху стените на аортата. Пациентите с това състояние продължават живота си с внимателно проследяване за възникване на нови аневризми и дисекации в различни части на кръвоносния съд.

НМ Дженомикс предлага генетичен тест за предразположеност към аортна аневризма и дисекация. Генетичните изследвания са подходящи за хора с фамилна история на аортна дисекация или аневризма при липса на симптоматика. При положителни резултати се препоръчват редовни прегледи при специалист по кардиология и съдова хирургия, който да проследява внимателно състоянието на аортата. Също така се препоръчва проследяване на кръвното налягане, начина на хранене и живот и избягване на вредните навици като тютюнопушене. Свържете се с наш специалист за безплатна консултация.