Изпращаме лятото, като посрещаме месеци септември и октомври с надежда и отстъпка от -10% на изследването MammaPrint.

MammaPrint е генетично изследване, което дава информация за потенциален риск от рецидив при пациенти с рак на гърдата и възможност за по-добра преценка относно предприемането на следващи действия и химиотерапия.

Резултатите от изследването MammaPrint предоставят важна прогностична информация, като оценяват риска от развитие на метастази и могат да спестят годишно на стотици хиляди жени ненужна токсичност и страничните ефекти от химиотерапия.

До края на месец септември имате възможност да се възползвате и от -15% отстъпка на тестовете за наследствена обремененост от портфолиото на НМ Дженомикс. Това са тестовете GenomeBreast, който оценява риска от развиване на наследствен рак на гърда и яйчници и OncoNEXT / OncoNEXT+ – , който изследва най-важните гени, свързани с предразположеност към наследствени злокачествени синдроми.

Ето една изключително интересна статия за MammaPrint, която разказва как тестът на Agendia открива свръхниски рискове от рецидив на рак на гърдата, маркирайки жени, които биха могли да пропуснат химиотерапията.

Производителят на тестове за рак на гърдата Agendia предостави нови данни, показващи, че неговата геномна диагностика MammaPrint може да помогне за идентифицирането на пациенти с изключително нисък риск от рецидив, включително някои, които има вероятност да държат рака настрана поне 20 години.

Тази информация, извлечена от анализ на 70 различни гена, може да помогне на онколозите да създадат планове за лечение на определени случаи на рак на гърдата в ранен стадий, както и да управляват по-добре страничните ефекти от химиотерапията в дългосрочен план. Независимото проучване фаза 3, представено на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология, установи, че повече от 99% от пациентите с рак на гърдата в тази категория са оцелели най-малко осем години, независимо от други клинични рискове – докато 97% не са виждали далечни туморни метастази за същия период от време.

„Ултра ниският праг идентифицира пациенти, които може да са кандидати за по-нататъшна деескалация на лечението“, каза водещият автор Жозефин Лопес Кардозо, изследовател в Холандския онкологичен институт и сътрудник на Европейската организация за изследване и лечение на рака, която спонсорира съдебния процес. 

По-широкото проучване, публикувано по-рано тази година в The Lancet Oncology, включва близо 7000 пациенти с новодиагностициран рак на гърдата. След средно проследяване от близо девет години, 46% от пациентите, за които е доказано, че са с клинично висок риск от рецидив – но които са имали резултат с нисък риск от теста MammaPrint – са успели да пропуснат изцяло химиотерапията, без да навредят на резултата. „За да се даде на екипа за грижа за пациента този вид прогностична представа по време на диагнозата, се надяваме, че ще позволи на много пациенти да избегнат прекомерното лечение и допълнително да намалят риска от странични ефекти, като същевременно поддържат отлична преживяемост“, каза Лопес Кардозо в изявление.

Анализът, представен в ASCO, се фокусира върху 1000 жени с ултранисък резултат. Те съобщават за почти 100% преживяемост след осем години само с петгодишна антиестрогенна терапия. Плюс това, почти всички 157 участници, които не са получили системна терапия, са останали без метастази. Тази прогностична информация може да подпомогне „управлението на ендокринната терапия, особено за тези жени, които изпитват тежки странични ефекти и се борят да продължат на предписаното им лечение“, каза главният медицински директор на Agendia, Уилям Ауде, доктор по медицина. В същото време Agendia представи данни от отделно, ретроспективно проучване, което показва, че тестът MammaPrint може да помогне за идентифициране на група пациенти с рак на гърдата, които е най-вероятно да се възползват от разширената ендокринна терапия с летрозол. Тези пациенти са имали значително по-добри нива на отдалечен рецидив, преживяемост без заболяване и периоди без рак на гърдата. „Чрез стратифициране на пациентите отвъд висок или нисък риск, ние сме в състояние да видим по-голям обхват на разликите в геномните сигнатури“, каза изследователят на изследването Адам Бруфски, MD, Ph.D., съдиректор на Центъра за рак на жените в UPMC Hillman Cancer Център.

„По-подробна информация като тази ни позволява да разберем по-добре биологията на тумора и ни доближава до гарантирането, че всеки пациент получава данните, от които се нуждае, за да проведе информирани дискусии със своя лекар, за да вземе решение за най-добрия път на лечение, дори години след нея първоначално лечение“, каза Бруфски.

Статията е оригинално публикувана през юни 2021 от Конър Хейл тук: https://www.fiercebiotech.com/medtech/agendia-test-spots-ultra-low-breast-cancer-recurrence-risks-out-to-20-years-study

Разгледайте портфолиото и специалните ни предложения за идните месеци.
Свържете се с нашите специалисти, за да получите повече информация и консултация относно генетичните анализи – 0895674054.