Представяме ви случая на месеца от компанията OncoDNA, където с помощта на комплекта OncoDEEP клинициста разглежда случая на мъж, диагностициран с метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб, където след биопсията анализът разкрива делеция на EGFR екзон.

Описание на случая:

53-годишен мъж беше диагностициран с метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб (mNSCLC) през 2021 г. Този пациент беше непушач. През 2022 г. беше тествана биопсия от метастази (гръбначен стълб) с помощта на нашия комплект OncoDEEP. Анализът разкрива делеция на EGFR екзон 19 (p.(E746_A750del)), която е активираща мутация. В допълнение, ние открихме амплификация на MET гена (14 копия). Анализът на геномните сигнатури разкри високо мутационно бреме (TMB) и положителен HRD резултат за този пациент. Имунохимичният анализ разкрива ниска експресия на PD-L1 (22C3).

Клинична интерпретация:

Делеционните мутации на EGFR екзон 19 са активиращи мутации. По този начин се предвижда мутацията p.(E746_A750del) да доведе до увеличаване на функцията (PMID: 16373402; PMID: 16912195; PMID: 23387505). Делециите на екзон 19 на EGFR са свързани с реакцията към терапията с инхибитори на EGFR тирозин киназа (EGFR TKIs) (насоки на FDA, EMA, ESMO, NCCN). Въпреки това, амплификацията на MET гена се счита за механизъм на придобита резистентност към лечението с EGFR TKI и е докладвана при всички поколения TKI (PMID: 30257958; PMID: 23470965; PMID: 20489150; PMID: 23829935; PMID: 27393507). MET амплификация като резистентност на придобит механизъм се наблюдава при приблизително 10%-15% от пациентите с NSCLC, които са получавали ерлотиниб, гефитиниб или афатиниб. Osimertinib, EGFR TKI от трето поколение, сега се използва при лечение на първа линия за пациенти с напреднал EGFR-мутант NSCLC. Въпреки това по-мощно инхибиране на сигнализирането на EGFR, усилването на MET остава основен механизъм на резистентност, срещащ се все още при около 15% от пациентите с неуспешно лечение с осимертиниб от първа линия и 10%-22% от пациентите след осимертиниб от втора линия. Като цяло тази информация показва, че пациентът не трябва да е чувствителен към EGFR-TKI. Дори ако не можем да направим окончателно заключение относно ползата от MET инхибиторите, някои клинични изпитвания са били набиране.

В допълнение, въз основа на високо TMB и нивото на експресия на PD-L1, лечението, базирано на инхибитори на PD-1/PD-L1, може да бъде свързано с потенциални клинични ползи за този пациент. Пембролизумаб е одобрен от FDA при NSCLC с ниска експресия на PD-L1 и/или с висока TMB.

И накрая, наблюдавахме положителен HRD резултат за този пациент. Дефицитът на HRR (HRD) е цел за PARP инхибиторите. PARP инхибиторите са одобрени от FDA за рак на яйчниците, който е положителен за HRD. (прочетете също нашата бяла книга относно оценката на HRD) Дори и да не можем да направим никакво заключение относно ползата от инхибитора на PARP при NSCLC, някои клинични изпитвания набираха хора.

До края на месец август предоставяме 10% отстъпка от цената на тестовете OncoSELECT и OncoDEEP.

Изследвания на компания OncoDNA целят да предоставят точна и подробна информация за тумора на молекулярно и генетично ниво. Въз основа на нея може да се избере най-ефективната и най-щадяща терапия, да се подобри прогнозата за пациента и качеството му на живот.
Научете повече за тестовете и отстъпките ТУК.


Също така, до края на месец септември имате възможност да се възползвате от отстъпки на тестовете за наследствена обремененост от портфолиото на НМ Дженомикс:

Научете повече за изследването ТУК

  • OncoNEXT и OncoNEXT+ – Изследва най-важните гени, свързани с предразположеност към наследствени злокачествени синдроми.

Научете повече за изследването ТУК

За повече информация, моля, свържете се с наш специалист на 0895674054.