Танцувалните движения на Анджела Де Стасио са грациозни и хипнотизиращи. В композицията си тя съчетава елементи от балета, джаза и съвременния танц.

Гледайки 22-годишната танцьорка, повечето хора не биха предположили, че Анджела има хронично заболяване и че са й необходими усилия, за да поддържа интензивна активност.

„Муковисцидозата е невидимо заболяване“, казва Анджела. „Хората не забелязват нищо нередно в мен, така че те не разбират за него“.

Да растеж с Муковисцидоза!

Анджела е само на 3 месеца, когато й поставят диагноза Муковисцидоза –  наследствено заболяване, засягащо жлезите, които произвеждат слузестите секрети, предпазващи органите от инфекции, храносмилателните течности и потта. Плътният, лепкав слузест секрет се натрупва в белите дробове и синусите и може да причини хронични респираторни проблеми като кашлица, хрипове и затруднено дишане, наред с други здравни усложнения.

С помощта на медицински екип – лекари, медицински сестри, специалисти по хранене, физиотерапевти и социален работник в Центъра за Муковисцидоза в Детската болница във Филаделфия, семейството на Анджела се учи как да се справя с болестта си ден след ден. Тя посещава центъра за Муковисцидоза на всеки два до три месеца за прегледи и работи усилено, за да е здрава и активна.

Когато е на 5 години Анджела започва курсове по танци и балет. На 10-годишна възраст тя танцува всеки ден и участва в регионални танцови конкурси.

„Когато започна да кашлям повече и да се задъхвам по-често, знам, че е време за интензивно лечение“, казва тя. При такива случаи Анджела прекарва известно време в болницата, където получава антибиотици за лечение на инфекции, като медицинският екип коригира лекарствата й и подсилва терапията на дихателните пътища, за да се бори с натрупването на слузест секрет в белите й дробове.

Въпреки многото хоспитализации през детска и юношеска възраст, Анджела продължава  да танцува.

С Муковисцидоза на сцената!

След като завършва гимназията Анджела е приета като танцов майстор в Marymount Manhattan College. 

„Знаех, че състоянието ми ще се влоши, ако не се погрижа за себе си по правилния начин“, казва тя.

Само малка част от нейните приятели знаят колко грижи трябва да полага Анжела всяка сутрин, за да се чувства добре и да бъде активна  през целия ден.

„Когато започнах да споделям на хората, че имам Муковисцидоза, никой не можеше да ми повярва. Много хора имат погрешни схващания за болестта .”

Във връзка с училищен проект Анджела създава видеоклип в YouTube, в който говори за живота си с Муковисцидоза, този проект и дава възможност да разкаже за борбата, която води всеки ден. 

„Това беше чудесна възможност да се повиши информираността за заболяването Муковисцидоза и да се покаже как хората с такава болест все пак могат да постигат целите си“, казва Анджела.

Всекидневен живот с Муковисцидоза!Анджела започва деня с един час лечение с инхалатор, за да се разширят дихателните и пътища. След това използва терапевтична жилетка, която да разтвори и изчисти слузестия секрет, който се появява в белите й дробове през нощта.

Следва комбинация от лечение с пулверизатор с лекарства за намаляване на подуването и за разрушаване на лепкавият слузест секрет в белите й дробове, така че да й бъде по-лесно да кашля и изчиства дихателните си пътища. Понякога тези терапии могат да включват антибиотици за лечение на инфекциите, които причиняват възпаленията. Целта им е  да се улесни дишането и да може да се поема повече въздух с белите дробове.

След това е време за хапване, душ и отправяне към училището по танци. Денят на Анджела е пълен с танцови и академични упражнения, както и с репетиции.

Да следваш мечтите си!

През януари 2016 г. Анджела участва в „Трейн“, продукция на известния хореограф Робърт Битъл в театър „Тереза ​​Ланг“ в Ню Йорк.

Анджела завършва колежа с бакалавърска степен по Художествени изкусва в танците и нaчално ниво по психология. Работи като учител по танци в местно студио, близо до родния си град.  Мечтае да се върне в Ню Йорк за прослушване.

„Искам да танцувам възможно най-дълго и да видя до къде мога да стигна“, казва Анджела. „Но също съм и реалист. Планирам да получа следваща степен по психология. Бих се радвала да бъда училищен терапевт в гимназия по изкуства или спортен терапевт.“

Днес Анджела се справя с болестта си и това е прави щастлива. 

Вече пораснала Анджела е готова да премине към следваща стъпка –  да се довери на екипа, които се грижи за възрастни, болни от Муковисцидоза в университета в Пенсилвания.

„Не мога да повярвам, че стигнах до тук“, казва Анджела. „Детската болница във Филаделфия ми помогна да изживея мечтата си.“

За да научите повече за живота на Анджела и болестта Муковисцидоза, гледайте „Танцуване с Муковисцидоза“: