Октомври е месец за борба с рака на гърдата. Това е добър момент да научите повече за рака на гърдата и как той засяга тялото, рисковите фактори, превенцията и лечението. Ракът на гърдата възниква, когато клетките в гърдата започнат да растат извън контрол. Ракът на гърдата може да започне в едната или и в двете гърди. Въпреки, че се среща основно при жени, мъжете също могат да бъдат засегнати.

За рак на гърдата

          Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване и втората водеща причина за смъртност при дамите. Рискът през целия живот една жена да развие рак на гърдата е около 13% или 1 на 8.

          Има различни типове рак на гърдата, като зависи от частта на гърдата където туморът започва да се развива. Лобуларният карцином започва развитието си в лобулите (жлези), които произвеждат кърма. Това е вторият по честота рак на гърдата и се среща по – често при жени в по – късна възраст в сравнение с дукталния карцином. Последният започва развитието си от клетките, които покриват млечните каналчета. По – рядко ракът на гърдата може да започне развитието си от мамилата, мастната, съединителна тъкан и кръвоносните или лимфни съдове в гърдата. Ракът на гърдата може да се разпространи, ако клетките достигнат кръвта или лимфната система, чрез която могат да се разпространят и в други части на тялото.

          В зависимост от клиничния случаи, терапевтичният подход при карцином на гърдата може да обхваща хирургична интервенция, лъчелечение, химиотерапия, таргетна-, имуноонкотерапия и хормонална терапия.

Генетика и мутации

          Налице са етиологични фактори, които включват възрастта, употребата на алкохол, противозачатъчни, етническа принадлежност и др.

          Основни рискови фактори са генетични промени или мутации, които могат да възникнат при индивида или да се предават през поколенията. Едно от фамилните онкологични състояния, при което рискът от развитие на рак на гърдата (особено преди 50 – годишна възраст) и рак на яйчниците е по – висок от обикновено е HBOC (Hereditary breast and ovarian cancer) синдром. Повечето случаи на HBOC са следствие от мутации в гените BRCA1 или BRCA2. Лицата с HBOC синдром имат повишен риск от развитие на други видове рак, включително рак на панкреаса, простата и меланом.

          Ракът на гърдата и яйчниците също може да бъде причинен от наследствени мутации в гени, различни от BRCA1 и BRCA2. Те включват гените PALB2, CDH1, PTEN, STK11 и TP53.

          При положителна семейна история е важно да се проведе генетична консултация, за да се оцени рискът от развитие на онкологично заболяване и може да се обмисли тестване на гените BRCA1 и BRCA2 или по – разширен панел от гени, свързан с наследствени онкологични заболявания.

          При носителите на патогенен вариант може да се насочат към по – ранен и по – чест скрининг за рак на гърда и яйчник и свързаните със синдрома онкологични заболявания.

          А при лицата, които са развили рак на гърдата е важно да се е важно да се обсъди с онколога семейната история и да се изследва BRCA мутационен статус, което насочва към използване на таргетна терапия с PARP инхибитори с цел намаляване прогресията на тумора.

          Според препоръките на Националната всеобхватна онкологична мрежа (NCCN), лицата подходящи за генетични изследвания са:

  • Жени, които са били диагностицирани с рак на гърдата под 50 годишна възраст;
  • Жени, диагностицирани с троен негативен рак на гърдата.
  • Лица, които имат две или повече лица от една и съща линия на семейството си, тясно свързани помежду си, които са имали рак на гърдата, независимо от възрастта на диагнозата.
  • Мъже, които са били диагностицирани с рак на гърдата.


Компания НМ Дженомикс има удоволствието да съобщи, че следните тестове са на ПРОМО-цени до края на октомври: GenomeBreast ; GenomeBreast+ ; OncoNext+

За повече информация не се колебайте да се свържете с екипа на Медицински Център НМ Дженомикс